Faust, oerversie

Productkenmerken

Auteur: Goethe, Johann Wolfgang, Uitgever: Atheneum - Polak & Van Gennep, 4e editie, 109 pagina's, Ingenaaid met harde kaft, Nederlands, ISBN: 9789025317454, Gepubliceerd in 2009.

Productbeschrijving

Vertaald door Ard Posthuma

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
Faust, oerversie
Faust, oerversie

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Faust, oerversie" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Faust

Hoofdtitel Faust
Ondertitel oerversie
Reeks Salamander Klassiek
Uitgever Athenaeum-Polak & Van Gennep, Atheneum - Polak & Van Gennep
Auteur(s) Goethe, J.W., Goethe, Johann Wolfgang
Druk 1e druk
Editie 4e editie
Taal Nederlands
Pagina's 109
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 06-2003
ISBN 9789025317454

Flaptekst Faust

Goethe, die behalve een groot dichter en schrijver een niet onverdienstelijk tekenaar was, heeft haar geschetst: Louise van Göchhausen, die waarschijnlijk bezig is een vroege versie van zijn Faust over te schrijven. Haar afschrift is in 1887 teruggevonden, en dat was een sensatie: een versie van het eerste deel van Goethes meesterwerk zonder verwijzingen naar deel twee, met veel gedeelten in proza, met minder personages en een geconcentreerder handelingsverloop - kortom, een versie van het meest gespeelde Duitse toneelstuk die nog veel speelbaarder was dan wat men gewend was. Onder de titel Urfaust is het dan ook tot het ijzeren repertoire gaan behoren.

Goethe zelf heeft al zijn kladversies weggegooid; of de Urfaust werkelijk de allereerste versie is, zal dan ook altijd onbekend blijven. Albrecht Schöne, de editieur van de tekst die Ard Posthuma voor zijn vertaling heeft gebruikt, heeft het dan ook alleen maar over een 'vroege versie'. Maar die vroege versie is wél de ideale introductie tot de integrale lectuur van Goethes tweedelige meesterwerk - voor het bekijken in de schouwburg geldt dat helaas niet, omdat de opvoering van het tweede deel tot de grote zeldzaamheden behoort.