Brieven aan Esther

Productkenmerken

Auteur: Grunberg, Arnon, Uitgever: Alauda Publications, 83 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789081531450, Gepubliceerd in 2011.

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
Brieven aan Esther
Brieven aan Esther

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Brieven aan Esther

Hoofdtitel Brieven aan Esther
Uitgever Alauda Publications
Auteur(s) Grunberg, Arnon
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 83
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 05-2011
ISBN 9789081531450
Trefwoorden arnon, arnon grunberg, brieven, grunberg

Flaptekst Brieven aan Esther

Arnon Grunberg schreef romans, toneelstukken, gedichten en talloze tijdschrift- en krantenartikelen, maar is ook een verwoed brievenschrijver. In de aanloop naar zijn eerste roman Blauwe maandagen (1994) correspondeerde hij een jaar met de 'studente' Esther. Deze brieven zijn nu voor het eerst bij elkaar gebracht. Brieven aan Esther is behalve een authentiek egodocument van een ontluikend schrijver, een universeel verhaal over de zoektocht naar de essentie van het schrijver-, annex kunstenaarschap. Te lezen is hoe de jonge Grunberg zichzelf als schrijver aan het uitvinden is, met zowel de humor als schurende ironie, die in al zijn latere werk terug te vinden is.

Het boek komt tot stand in een uitzonderlijke samenwerking tussen Arnon Grunberg en uitgeverij Alauda Publications en is ontworpen en uitgegeven door diegene aan wie de brieven zelf gericht zijn: grafisch vormgever Esther Krop. Deze verstrengeling van persoonlijke geschiedenis en professionele ontwikkeling van zowel auteur als uitgever, komt zelden voor in de boekenwereld.

"Ik besef hoe dubbel schrijven is, hoezeer het mensen gebruiken is of jezelf gebruiken. Het scheppen van dingen sla ik nog steeds als hoogste aan. Maar meer dan in het verheerlijken van een moment, of in het uitdrukken van een bepaald soort berusting ligt voor mij het schrijven voor een belangrijk deel ­verborgen in de woede die ik voel en de drift"

zo schrijft Grunberg op 30 juli 1992. Grunberg is van het gymnasium in Amsterdam gestuurd, heeft zijn eigen Kasimir Uitgeverij opgericht, en schrijft aan zijn debuutroman Blauwe maandagen. In Grunbergs brieven wordt Esther geportretteerd als een kunstenaar die haar onvoorwaardelijke geloof in de kunst uitspreekt. Maar volgens Grunberg is het geen schoonheid die de mensheid drijft, maar pijn en destructie: De jonge Grunberg bewondert Esthers streven naar zuiverheid, maar probeert deze tegelijkertijd te ontmaskeren als leugen. Hij kan zijn respect alleen nog betuigen door steeds harder en meedogenlozer te worden in zijn kritiek, hetgeen onvermijdelijk uitmondt in een definitieve breuk tussen beiden.

Brieven aan Esther is behalve als reguliere editie ook verkrijgbaar als e-book en speciale facsimile-editie, waarin het originele materiaal van de brieven van Grunberg integraal is opgenomen. De redactie werd verzorgd door kunstcriticus Ingrid Commandeur.

Inkijktekst Brieven aan Esther

Arnon Grunberg schreef romans, toneelstukken, gedichten en talloze tijdschrift- en krantenartikelen, maar is ook een verwoed brievenschrijver. Zo correspondeerde hij in de aanloop naar de publicatie van zijn eerste roman Blauwe maandagen (1994) een jaar met de `studente Esther. In het boek Brieven aan Esther zijn deze brieven bij elkaar gebracht. Te lezen is hoe de jonge Grunberg zichzelf als schrijver aan het uitvinden is, met zowel een bijtende intensiteit als humor die in al zijn latere werk terug te vinden is. De briefwisseling gaat uiteindelijk over de betekenis van schrijven en kunst. Dat maakt het boek behalve een authentiek egodocument van een ontluikend schrijver, ook een universeel verhaal over de zoektocht naar de essentie van het schrijver-, annex kunstenaarschap.

`Ik besef hoe dubbel schrijven is, hoezeer het mensen gebruiken is of jezelf gebruiken. Het scheppen van dingen sla ik nog steeds als hoogste aan. Maar meer dan in het verheerlijken van een moment, of in het uitdrukken van een bepaald soort berusting ligt voor mij het schrijven voor een belangrijk deel verborgen in de woede die ik voel en de drift , zo schrijft Grunberg op 30 juli 1992. Grunberg is van het gymnasium in Amsterdam gestuurd, heeft zijn eigen uitgeverij Kasimir opgericht, en schrijft aan zijn debuutroman Blauwe maandagen. In Grunbergs brieven wordt Esther geportretteerd als een kunstenaar die haar onvoorwaardelijke geloof in de kunst uitspreekt. Maar volgens Grunberg is het geen schoonheid die de mensheid drijft, maar pijn en destructie: De jonge Grunberg bewondert Esthers streven naar zuiverheid, maar probeert deze tegelijkertijd te ontmaskeren als leugen. Hij kan zijn respect alleen nog betuigen door steeds harder en meedogenlozer te worden in zijn kritiek, hetgeen onvermijdelijk uitmondt in een apotheose en breuk tussen beiden.

Het boek ontworpen en uitgegeven door diegene aan wie de brieven zelf gericht zijn: grafisch vormgever Esther Krop. Brieven aan Esther komt tot stand in een uitzonderlijke samenwerking tussen Arnon Grunberg en uitgeverij Alauda Publications. Deze verstrengeling van persoonlijke geschiedenis en professionele ontwikkeling van zowel auteur als uitgever, komt zelden voor in de boekenwereld.

Brieven aan Esther verschijnt als handelseditie en als e-book, maar daarnaast ook eenmalig als speciale editie in facsimile, waarin het originele materiaal van de brieven van Grunberg 1-op-1 zijn opgenomen.