Techniek in Nederland in de twintigste eeuw IV

Productkenmerken

Auteur: Lintsen, H.W., Uitgever: Walburg Pers, 349 pagina's, Gebonden met linnen kaft en omslag, Nederlands, ISBN: 9789057300677 (ISBN10: 9057300672), Gepubliceerd in 2001.

Productstaat

Staat: Tweedehands

Conditie (algemene classificatie)
★★★★
Verkeert in uitstekende conditie (is meestal maar een enkele keer gelezen of ingekeken)

Toelichting op conditie
Zeer goed.

Productbeschrijving

Huishoudtechnologie, Medische techniek

€ 21,95
Op voorraad
Techniek in Nederland in de twintigste eeuw IV
Techniek in Nederland in de twintigste eeuw IV

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Techniek in Nederland in de twintigste eeuw IV" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Techniek in Nederland in de twintigste eeuw

Hoofdtitel Techniek in Nederland in de twintigste eeuw
Deeltitel IV Huishoudtechnologie en medische techniek
Uitgever Walburg Pers
Auteur(s) Lintsen, H.W.
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 349
Productvorm Hardback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 11-2001
ISBN 9789057300677

Flaptekst Techniek in Nederland in de twintigste eeuw

De zevendelige serie Techniek in Nederland in de twintigste eeuw vertelt het boeiende verhaal over de rol van de techiek in de voortgaande modernisering van Nederland. De serie maakt de balans op van die modernisering en gaat in op de kansen, keerpunten, verworvenheden en risico's.

In het vierde deel van de serie beschrijven de auteurs de wijze waarop techniek doordrong in het huishouden en de geneeskunde.

Onder invloed van techniek veranderde het huishoudelijk werk ingrijpend. De intrede van elektriciteit en gas in het woonhuis waren van doorslaggevend belang en vormden de aanleiding tot de ontwikkeling van allerhande apparaten, zoals de stofzuiger, het fornuis, het strijkijzer en de wasmachine. Prominent aanwezig in de tekst is de gebruiker. De wisselwerking tussen gebruikers, laboratoria en producenten staat centraal in de analyse.

Ook de geneeskunde veranderde door de toepassing en ontwikkeling van nieuwe diagnostische en therapeutische technieken. Apparaten, gespecialiseerde geneeskundigen en industriële geneesmiddelen werden steeds belangrijker. Met name röntgendiagnostiek speelde een centrale rol en vormde het startpunt van een zoektocht naar technieken om het lichaam als het ware transparant te maken. Deze zoektocht, de rol van medici en de gevolgen voor de geneeskundige praktijk worden onder de aandacht gebracht in het boeiende verhaal over de medische techniek.