Niemand regeert

Productkenmerken

Auteur: Chavannes, Marc, Uitgever: NRC Boeken, 3e editie, 261 pagina's, Ingenaaid met slappe kaft en omslag, Nederlands, ISBN: 9789079985067, Gepubliceerd in 2009.

Productbeschrijving

De privatisering van de Nederlandse politiek

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
Niemand regeert
Niemand regeert

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Niemand regeert" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Niemand regeert

Hoofdtitel Niemand regeert
Ondertitel de privatisering van de Nederlandse politiek
Uitgever NRC Boeken
Auteur(s) Chavannes, M., Chavannes, Marc
Druk 1e druk
Editie 3e editie
Taal Nederlands
Pagina's 261
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 09-2009
ISBN 9789079985067

Flaptekst Niemand regeert

'De Nederlandse overheid is als een broodje zacht open asfaltbeton. Twee identieke zachte happen met een toegankelijk lijkende harde laag ertussen.' Dat ontdekte Marc Chavannes na zijn terugkeer uit Frankrijk en Amerika, waar hij correspondent was voor NRC Handelsblad en nrc.next.

Nederland heeft zich bekeerd tot een ingrijpend marktdenken, zónder helder idee over wat we van de overheid blijven verwachten. Vaak omdat 'het moest' van Europa. Meestal was het een welkome (schijn-)bezuiniging.

De vermarkting van het openbaar bestuur heeft geleid tot privatisering van de politiek. Het onderscheid tussen publieke en private taken is zoek. Het call center van de belastingdienst is niet behulpzamer dan dat van kabel of bank.

Chavannes verbaast zich over de eindeloze besluitvaardigheid rond rekeningrijden, de verloren beroepseer en de provinciale dans om de energiemiljarden. Over het blind vertrouwen in de maakbaarheid van de samenleving en de alkunde van computersystemen.

Als correspondent in eigen land beschrijft hij hoe Nederland zichzelf bestuurt: met een mengsel van grootspraak en uitstel-als-oplossing. Beide zorgen voor voldongen feiten. Niemand heeft het hier ooit gedaan. Niemand regeert.

Een boek voor iedereen die wil weten hoe Nederland ervoor staat na Paars, Pim en de ontploffing van het zelfbedieningskapitalisme. Een boek over de verpulvering van democratische politiek. Een pleidooi voor doe-het-zelf-democratie.