Land van lafaards?

Productkenmerken

Auteur: Giesen, Peter, Uitgever: Inmerc, 335 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789066115354, Gepubliceerd in 2007.

Productbeschrijving

Geschiedenis van de angst in Nederland

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
Land van lafaards?
Land van lafaards?

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Land van lafaards?" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Land van Lafaards?

Hoofdtitel Land van Lafaards?
Ondertitel een geschiedenis van angst in Nederland
Uitgever Inmerc
Auteur(s) Giesen, P., Giesen, Peter
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 335
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Nee
Publicatiedatum 07-2007
ISBN 9789066115354

Flaptekst Land van Lafaards?

Een geschiedenis van de angst in Nederland

We zijn bang, maar zijn we banger dan vroeger?

In 'Land van lafaards? laat Peter Giesen zien dat 'de angst van nu'voor bijvoorbeeld terrorisme, niet groter is dan ooit.

Nederlanders waren vroeger ook bang: voor de Russen, de kernbom, het verlies van Nederlands-Indië. zelfs voor zedenverwildering als gevolg van de duivelse invloed van bioscoop en dancing werd gevreesd! Volgens Giesen is er ook geen reden om banger te zijn dan vroeger. Zo is de dreiging van terrorisme zeker niet groter dan het gevaar voor een nucleaire oorlog. Toch zijn de Nederlanders angstiger dan voorheen. Ze hunkeren naar veiligheid, omdat ze de innerlijke zekerheden van geloof, gemeenschap en ideologie hebben opgegeven.

Land van lafaards? is behalve een geschiedenis van de angst, óók een geschiedenis van het 20ste eeuwse Nederland. Dat is vaak beschreven als een vreedzaam, maar slap en bang landje. Volgens Giesen is dat slechs een halve waarheid, gebaseerd op weinig heldhaftige episodes als de Duitse bezetting en Srebrenica. Maar Nederland kende ook daadkrachtige perioden: het trad keihard op tegen antidemocratische stromingen als het fascisme en het comunisme. In Indië ging Nederland ongekend en agressief tekeer, bij vlagen zelfs met genocidale trekjes.

Een verfrissend historisch perspectief!