Beste ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine

Productkenmerken

Auteur: Povée, Henk, Uitgever: Thoth, 111 pagina's, Paperback, Nederlands, ISBN: 9789068685039, Gepubliceerd in 2009.

Productbeschrijving

Het Nederlandse leger in Frankrijk 1959-1971

Dit exemplaar is inmiddels verkocht.
Mogelijk worden er andere exemplaren aangeboden.
Zoeken naar andere exemplaren
Beste ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine
Beste ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine

Selecteer de afbeelding voor een vergroting

Deel deze pagina via:

Rubrieken

"Beste ouders, lieve Ine, ik schrijf dit uit La Courtine" is opgenomen in de volgende (sub-)rubrieken:

Beste ouders Lieve Ine ik schrijf dit uit La Courtine

Hoofdtitel Beste ouders Lieve Ine ik schrijf dit uit La Courtine
Uitgever Thoth, Uitgeverij, Thoth
Auteur(s) Povée, H., Povée, Henk
Druk 1e druk
Taal Nederlands
Pagina's 112
Productvorm Paperback / softback
Geïllustreerd Ja
Publicatiedatum 06-2009
ISBN 9789068685039

Flaptekst Beste ouders Lieve Ine ik schrijf dit uit La Courtine

Tussen 1959 en 1970 zijn naar schatting 100.000 Nederlandse dienstplichtigen op oefening geweest naar de Franse legerplaats La Courtine. Voor bijna iedereen was het hun eerste kennismaking met het buitenland. Drie dagen hobbelen in de laadbak van een 'dikke DAF', in colonnes van 80 kilometer lengte die niet harder mochten dan 50, en dan aankomen in een legerplaats die dringend aan een schrobbeurt toe was. Toch denken velen van hen nog altijd met veel nostalgie terug aan hun eerste confrontatie met stokbrood, hurk-wc's, haarspeldbochten en knoflookworst. Je dronk er uit armoe 'vin blanc au citron'. En voor thuis kocht je zo'n blauwe fles Soir de Paris of de eerste elektrische koffiemolen van Moulinex. Ria Valk, Rita Corita en het Cocktail Trio werden ingevlogen om je te vermaken. Ook deed je mee aan sigarenrookwedstrijden georganiseerd door de dienst. Maar het is er ook wel eens heftig geweest, toen er doden vielen tijdens de oefeningen, of toen in 1960 de halve regio onder water liep. Maar vooral toen in 1962, bij de Cubacrisis, bijna een kernoorlog uitbrak tussen Amerikanen en Russen, terwijl een groot deel van het Nederlandse leger duizend kilometer ver in Frankrijk zat, en een ander deel aan de andere kant van de wereld, om Nieuw-Guinea te behouden. Dat zijn toch onvergetelijke tijden geweest voor al die 'fillers' en 'ouwe stompen' van toen.

Inkijktekst Beste ouders Lieve Ine ik schrijf dit uit La Courtine

Tussen 1959 en 1970 zijn naar schatting 100.000 Nederlandse dienstplichtigen op oefening geweest naar de Franse legerplaats La Courtine. Voor bijna iedereen was het hun eerste kennismaking met het buitenland. Drie dagen hobbelen in de laadbak van een 'dikke DAF', in colonnes van 80 kilometer lengte die niet harder mochten dan 50, en dan aankomen in een legerplaats die dringend aan een schrobbeurt toe was.

Toch denken velen van hen nog altijd met veel nostalgie terug aan hun eerste confrontatie met stokbrood, hurk-wc's, haarspeldbochten en knoflookworst. Je dronk er uit armoe 'vin blanc au citron'. En voor thuis kocht je zo'n blauwe fles Soir de Paris of de eerste elektrische koffiemolen van Moulinex. Ria Valk, Rita Corita en het Cocktail Trio werden ingevlogen om je te vermaken. Ook deed je mee aan sigarenrookwedstrijden georganiseerd door de dienst.

Maar het is er ook wel eens heftig geweest, toen er doden vielen tijdens de oefeningen, of toen in 1960 de halve regio onder water liep. Maar vooral toen in 1962, bij de Cubacrisis, bijna een kernoorlog uitbrak tussen Amerikanen en Russen, terwijl een groot deel van het Nederlandse leger duizend kilometer ver in Frankrijk zat, en een ander deel aan de andere kant van de wereld, om Nieuw-Guinea te behouden. Dat zijn toch onvergetelijke tijden geweest voor al die 'fillers' en 'ouwe stompen' van toen.